Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Sevkin, Çiftçi Kayit Sistemi’ne (ÇKS) kayitli olup olmadigina bakilmaksizin Adanali çiftçilerin asiri yagis ve su baskinlarindan kaynaklanan büyük zararinin karsilanmasi gerektigini vurguladi.
CHP ADANA MILLETVEKILLERINE SORUNLARI AKTARDILAR
Dr. Müzeyyen Sevkin, kendisiyle birlikte CHP Adana Milletvekilleri Ayhan Barut, Orhan Sümer ve Burhanettin Bulut’u Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) ziyaret eden Yüregir Ziraat Odasi Baskani Mehmet Akin Dogan, Aladag Ziraat Odasi Baskani Bahri Ceren, Saimbeyli Ziraat Odasi Baskani Davut Damar, Pozanti Ziraat Odasi Baskani Murat Mergen, Feke Ziraat Odasi Baskani Arif Çilingir, Karatas Ziraat Odasi Baskani Mustafa Yesilyaprak, Imamoglu Ziraat Odasi Baskani Ali Simsek, Kozan Ziraat Odasi Baskani Ümit Özdemir ve Seyhan Ziraat Odasi Yönetim Kurulu Üyesi Cahit Incefikir’in aktardigi sorunlari aninda meclis genel kuruluna tasidi.
ÇKS KAYDINA BAKILMAKSIZIN DESTEK VERILMELI!
Mecliste gündem disi söz alarak kabine üyelerinin artik sorunlari çözmesini isteyen Dr. Sevkin, Adana’nin geçtigimiz iki haftada içinde neredeyse metrekareye 350 kilogram yagisla bir afet yasadigini hatirlatti. Adana’nin bir an önce çiftçilerin hasarinin karsilanmasi için afet bölgesi ilan edilmesi gerektigini vurgulayan Dr. Sevkin, “Çiftçi Kayit Sistemi’ne (ÇKS) kaydi olsun olmasin, bütün çiftçilerin zararlarinin karsilanmasi yolunda önlem alinmasi gerekiyor” dedi.
ÇIFTÇI HEM SULAMA BIRLIKLERINE HEM DE DSI’YE PARA ÖDÜYOR!
Çiftçi borçlarinin faizsiz bes yil ertelenmesi, Tarim Sigortalari Genel Müdürlügü’nde (TARSIM) sel afeti gibi afetleri kapsayan paket sigorta olmasi gerekliligine dikkat çeken Dr. Sevkin, “TARSIM'in herhangi bir dogal afetten sonra yedi gün sonra degil, ayni gün devreye girmesi gerekiyor. Çiftçimizin, enerji, TRT ve KDV paylarinin kaldirilmasi veya makul bir seviyeye çekilmesi talepleri var. Iyi tarim uygulamalarinda ise tesviklerin 2016'da baslatilip 2019'da neden kesildiginin anlasilamadigi yönünde sorunlarini ileten çiftçilerimizin bu sorunlari çözülmelidir” diye konustu. Çiftçinin tarlasinda kullandigi su nedeniyle hem sulama birliklerine hem de Devlet Su Isleri’ne (DSI) para ödemek durumunda kaldigini vurgulayan Dr. Sevkin, Türkiye’nin ulusal bir tarim politikasi olmamasi nedeniyle sorunlarin artarak devam ettigini sözlerine ekledi.